Научна проза

ПРЕДГОВОР

Приятелю, почти от две години не съм пускал нищо в сайта ми за теб. Нещата там са спрели почти като на небето, ако си мислим, че земята само се върти. Има нещо ново от мен и ти го предлагам, преписвам и готвя за сайта. Серия от анализи, или първата част от книга с такива. Избрал съм форма, в която се чувствам свободен да изложа това, което мисля и  разбирам, и е от значение не само за мен. Оказа се, че пиша най-важната книга в моето творчество. И не е нито поезия, нито проза, макар че е интересна за четене, не само за писане. Колко ли интересно ще бъде след това. Чувствам се като скиор, който се е спуснал отвисоко по първия сняг и гледа следата, която се губи нагоре. Така се чувствам. Макар че съм карал ски само като дете, бъчонки направени от мен. Приятелю, привет!  

12.12.2013
Генадий Велчев

Comment

1. Наскоро един приятел ме попита: Добре де, защо само у нас стана така - пълно унищожение на индустрията и селското стопанство, не го направиха нито чехите, нито унгарците, поляците, румънците. Ние ли бяхме най-глупавите или нашият елит е най-алчният и най-продажният, и най-антинародният. Отговорът ми го изненада и достатъчно впечатли с яснотата си – революциите в Източна Европа бяха националистични и преследваха национални цели със средствата на политическата демокрация - революцията в България беше интернационалистка, както и самия елит, и голямата цел на елита беше да смени системата, независимо какво ще остане от България, тоест беззаветно служене на демокрацията и демократичния свят. В този смисъл революцията у нас изпревари ерата на глобализма с цели двайсет години, нашият елит е с глобалистка идеология и партньор на световния елит, и България е пример как една страна може да преуспее с такова идеологическо оръжие.

Comment

1. ПОЛИТИЧЕСКАТА КЛАСА
е контролирана група, която контролира всички останали групи и определя социалните процеси в обществото – ето едно емпирично определение за нея и нейната роля в България, дадено от мен като писател, имал късмета да живее и твори по време на великия преход.

Comment

Приятелю, заглавието е коментар на статията ми “На Шипка всичко е спокойно”, която излезе в “Дума” и още няколко електронни издания преди месец, за бедствието над София, наречено “сухо’ “Съдебните дела на Топлофикация срещу софиянци”. Лято е. Краят на юли. Заможните, перспективните граждани на София стягат куфарите, домочадията за море - у нас и в чужбина. Съдът също затваря врати и ще излезе в заслужен отпуск през август. Подгонените от кризата и “Топлофикация” софиянци също ще си поотдъхнат в нагорещените панелки, ще пият цял месец студена вода от чешмата, без да им пресъхват от страх и тревога устата.

Ще могат на това относително спокойствие да обмислят кой път да хванат членовете на фамилията, ако се окаже, че жилището им е вече неспасяемо или има някакъв шанс да се спечелят пари и фамилията да не изгори в ръцете на частните съдебни изпълнители. Най-близкият път ще се окаже в чужбина, както е предвидено от авторите на това забавление - с точни адреси у нас и точни адреси в чужбина. Нас така ни отвориха като страна и държава, че всички пътища и пътечки за нас българите да водят към чужбина, а тука да идват страни и инвеститори, които да си харесват било 5 ,било 10, било 20 процента от територията на България без бой, без пукане, като в Либия да речем, а по съвместни с правителството джой венчер проекти. Такова служебно правителство не сме имали в цялата си хиляда и триста годишна история на Българската държава. Аз обаче си правя извода, че щом така подло, подмолно опипват снагата на Българи, значи ги е страх от нас, българите, има нещо, нещо ги плаши. Навярно прословутото наше търпение, което само ние знаем кога ще свърши.

Comment

Уважаеми, народе, на София,

не ти, който като Цветанов имаш само шест апартамента, защото е срамно да си навършил четиридесет и да ги нямаш, да плуваш в златното течение на демокрацията и да не се позлатиш като господин Иванов-председателя на Столичния общински съвет. Нe ти, който принадлежиш към петнадесетте процента заможни и презаможни софиянци ,събрани от цяла България новобогаташи, с колите и вилите край София, с банковите сметки и фирмите, холдингите, които преди това обраха родните си градове и дойдоха с капиталите си тук, защото тук са парите, тука е властта, тук се правят лесните пари и големите далавери.

Comment

1. БЕЗЛИЧИЕТО НА ЛИДЕРСКАТА ЧЕТВОРКА ОТ ВАШИНГТОН, ЛОНДОН, ПАРИЖ И МОСКВА е впечатляващо - лицa, със скорострелна кариера във властта, натъпкани с комплекси и изтласкани от съответните елити, за да оберат пешкира по времето на световната икономическа криза и кризата в собствените им страни. Никой не иска да сдава властта и най-вече елитът по време на криза, така че въпросните фигури са идеални за манипулиране отвътре, и провеждането на мащабни акции като тези в арабския свят “под шапката” на съответните президенти, под която шапка няма нищо ,освен влияние на влиятелни групи и структури със заплашени интереси.

Comment

Уважаеми приятелю,

Благодаря за писмото и отзива за "За народа, държавата и революцията и безвремието" и оценката за сайта ми. Искам да поясня няколко неща.

1. Големите частни капитали, богатствата винаги са се създавали престъпно - чрез грабеж, след това е тръгнал оборотът на капитала като разширено производство - сиреч честно.

Comment

Уважаеми г-н Станишев,

Обръщам се към Вас като български писател и ляв интелектуалец, за който моралните човешки норми важат и са моят двигател както за творчеството ми, така и за обществените ми изяви.

Comment

Страница 1 от 2

© 2024 Генадий Велчев. Сайтът е обновен с финансовата подкрепа на " СОФТЕКС ИНТЕРИОРИ ЕООД ". Всички права запазени. Уеб агенция "Кая Про" ООД